• Home
  • /
  • News
  • /
  • România  participă la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2023 cu proiectul
    „Acum, Aici, Acolo”

România  participă la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2023 cu proiectul
„Acum, Aici, Acolo”

Acum, Aici, Acolo este proiectul care va reprezenta România la cea de-a 18-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură – La Biennale di Venezia. Ca răspuns la tema lansată anul acesta de organizatorii Bienalei, „Laboratorul viitorului”, pavilionul României este un accelerator de idei și o cercetare despre invenții și inovații colaborative observate atât în practica contemporană de arhitectura românească cât și în zona tehnologică foarte puțin cunoscută. Expoziția se va putea vizita în intervalul 20 mai – 26 noiembrie 2023 în ambele spații de expoziție deținute de România la Veneția: Pavilionul României din Giardini di Castello și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Palazzo Correr.

Expoziția aduce în prim plan invenții românești uitate, precum prima mașină aerodinamică din lume cu roțile în caroserie, un sistem de desanilizare a apei, mașini electrice realizate prin upcycling, o instalație de captare a energiei valurilor și sisteme de prefabricare a locuințelor sociale. Fiecare din aceste artefacte au avut istorii puțin cunoscute, reprezentând răspunsuri la teme actuale generale precum reducerea poluării, clima, agricultura viitorului, apa potabilă, reciclarea, consumul energetic. Aceleași teme sunt observate în exemple contemporane de practici noi în arhitectura contemporană românească, extrem de valoroase atât prin concept, cât si prin realizare. Acestea surprind un câmp larg de acțiuni: de la intervenții participative pentru comunități abandonate până la zona medicală, concursuri, locuințe și regenerări urbane, conversii, lucrări de infrastructura și educație cu totul.

Transport of harvested reeds in the Danube Delta, 2022, Photo Emil Ivanescu

Intitulat „Acum, Aici, Acolo”, proiectul care reprezintă România anul acesta la Bienala de Arhitectură de la Veneția a fost ales în urma unui concurs organizat la nivel național. Echipa curatorială formată din Emil Ivănescu, Simina Filat, Cătălin Berescu și Anca Păsărin sugerează întoarcerea la invențiile uitate, de la începutul secolului XX, cu scopul de a aduce în prim plan o serie de posibilități pentru dezvoltări viitoare. Echipa colaborează, de asemenea, cu un număr de specialiști și instituții, inclusiv Muzeul Tehnic Național din București, partener care va oferi o serie de artefacte originale care vor fi expuse pe durata expoziției.
Pavilionul României este un generator de idei, aducând în prim-plan călătoria creativă a inovațiilor sau invențiilor născute numai ca rezultat al colaborării interdisciplinare. Ideile și obiectele devin ingredientele unui dialog despre viitor la care vizitatorul este invitat să participe explorând spațiul pavilionului.

„Proiectul ACUM AICI ACOLO reprezintă o invitație la explorarea unui viitor posibil, în care inovația și colaborarea interdisciplinară joacă un rol cheie în găsirea de soluții la problemele globale ale umanității. Ne-am dorit să creăm un spațiu în care vizitatorii să poată interacționa cu idei și inovații din domeniul arhitecturii și nu numai, și să se gândească la modul în care putem construi un viitor mai verde, mai durabil și echitabil pentru toți. Împreună putem crea un viitor în care totul contează, totul este conectat și totul este incluziv.” – Curator, Dr. Arhitect Emil Ivănescu

Curator Emil Ivanescu

Vizitatorii vor putea explora în mod interactiv patru zone de cercetare, văzute ca noi soluții pentru a răspunde unui viitor centrat pe oameni și context: 

Inovațiile Uitate reprezintă artefacte tehnice originale expuse în pavilion: primul vehicul aerodinamic din lume cu roți în interiorul caroseriei, un vehicul electric de la începutul secolului XX sau conceptul instalațiilor pentru energia mareelor. În timp ce astăzi mai mult de un miliard de oameni nu au acces la apă potabilă, acum aproximativ 70 de ani, inventatorul român, Henri Coandă, a creat o instalație de desalinizare menită să transforme apa de mare în apă potabilă folosind doar energia solară: în 12 ore, 1600 de litri de apă potabilă au fost procesați cu ajutorul unei instalații de 8 mp expuse la soare. Inovația a stagnat în faza de prototip funcțional din motive birocratice.

Detail of desalination system and transformation of saline water into drinking water – inventor Henri Coanda, 1954, courtesy of the MNT

Grădina Instant este o invitație la a imagina experimente arhitecturale împletite cu practica agricolă, în contextul viitoarei crize alimentare. Banca genetică de semințe devine laitmotivul acestui experiment.

Pedagogiile Laterale sunt studii de caz contemporane prin care arhitectura se extinde ca disciplină prin cercetare, activare și educație, oferind soluții incluzive unui mediu uman complex. Aceste studii de caz sunt doar câteva exemple ale unei noi practici de proiectare în România, care, în funcție de context, dezvoltă răspunsuri noi pentru situații particulare.

Instalația Co-Future Thinking: La intrarea în pavilion, vizitatorii sunt invitați la un dialog, schimb de idei și brainstorming, completat cu o instalație-receptor în care vizitatorii au oportunitatea de a împărtăși, la sfârșitul expoziției, o părere despre viitor, printr-o schiță sau câteva cuvinte.

Toate deșeurile produse în urma instalării și demontării pavilionului României vor fi reciclate în proporție de 90%, un angajament luat de echipa de proiect în linie cu tema prezentată. 

Cea de-a 18-a Expoziție Internațională de Arhitectură – La Biennale di Venezia va avea loc în Veneția, de la 20 mai până la 26 noiembrie cu participarea a 63 de țări, printre care și România. Proiectul ACUM AICI ACOLO va fi prezentat în ambele spații de expoziție deținute de România la Veneția: Pavilionul României din Giardini di Castello și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Palazzo Correr. 

Expoziția va avea caracter itinerant și publicul din România o va putea descoperi începând cu luna decembrie în mai multe orașe din țară. 

Lasă un răspuns

Captcha − 1 = 8